Η Πάργα

Η ιστορία της Πάργας

parga island

H Πάργα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα σαν Παράγειρος, Παραγαία και Yπαργός απ’ όπου προήλθε η σημερινή της ονομασία. Ήταν η αρχαία Τορύνη του Πτολεμαίου και του Πλουτάρχου. Αποτέλεσε κτήση των Νορμανδών, οι οποίοι έκτισαν το πρώτο φρούριο το 14ο αι. και κατόπιν των Bενετών, των Γάλλων, των Άγγλων και των Τούρκων. Στα χρόνια της Ενετοκρατίας είχε σημαντικά προνόμια, γνώρισε οικονομική ακμή και αποτέλεσε γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και τη Βενετία. >>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Κάστρο της Πάργας

parga castle

Πριν κατασκευαστεί το ισχυρό κάστρο της Πάργας που σώζεται μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι της Πάργας προσπαθούσαν να διατηρούσαν οχυρωμένη την πόλη, που ήταν εκτεθειμένη προς τη θάλασσα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τους επιδρομείς. Στην προσπάθεια τους αυτή είχαν φτιάξει τις πρώτες οχυρωματικές κατασκευές και με τη βοήθεια των Νορμανδών. Το 1452 καταλαμβάνει την οχυρωμένη θέση ο Χατζή Μπέης αλλά το το 1454 το ανακαταλαμβάνουν οι κάτοικοι της. Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537 κατεδάφισε το υπάρχον φρούριο και πόλη.
Το κάστρο κατασκευάζεται εκ νέου με την βοήθεια των Ενετών, αλλά πριν ολοκληρωθεί κατεδαφίζεται ξανά από τους Τούρκους. Οι Ενετοί το 1792 χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο, που μένει απόρθητο μέχρι το 1819, παρά τις επιθέσεις κυρίως του Αλή Πασά των Ιωαννίνων που ψηλά από το κάστρο της Αγιάς – Ανθούσας τους πολιορκεί.

  Παραλίες

  Εντός του Δήμου της Πάργας υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές παραλίες και κόλποι. Τους παλαιότερους χρόνους χρησίμευαν ως λιμάνια η αγκυροβόλια για τη ναυσιπλοΐα και βοήθησαν να γίνει το εμπορικό κέντρο που ήταν. Σήμερα έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της πόλης και της περιοχής σαν τουριστικός προορισμός. Συγκεκριμένα εντός της πόλης της Πάργας είναι το Κρυονέρι αντικρίζει το Νησάκι της Παναγίας. Στο κέντρο απέναντι από την παραλία δεσπόζει μια μικρή ψηλή βραχονησίδα που οι ντόπιοι την ονομάζουν Σκορδά. Δίπλα ακριβώς προς τα ανατολικά βρίσκεται το Πίσω Κρυονέρι μια μικρή παραλία επίσης εντός του οικισμού της Πάργας που περιστοιχίζεται από ψηλούς βράχους. Στα δυτικά της Πάργας εκτείνεται η ίσως πιο γνωστή παραλία της περιοχής ο Βάλτος.
  Μια μεγάλη και τουριστικά ανεπτυγμένη παραλία που έχει θέα τη πίσω πλευρά του κάστρου αλλά και τα σπίτια της περιοχής της Πάργας που ονομάζεται Τουρκοπάζαρο. Στα Ανατολικά 3 χιλιόμετρα έξω από την πόλη υπάρχει η παραλία Λίχνος, η οποία έχει και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά έχει και σημεία με χαλίκια, και θεωρείται μια από τις πιο όμορφες της Πάργας.Επισημη ιστοσελιδα του ξενοδοχειου στην Παργα Lichnos Beach, Περίπου 6 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Πάργα δίπλα στο χωριό Αγία Κυριακή υπάρχει ο Αι Γιαννάκης. Τέλος έξι χιλιόμετρα στα Δυτικά της Πάργας κοντά στο χωριό Αγιά υπάρχει η παραλία Σαρακήνικο. Όλες οι παραπάνω παραλίες είναι προσβάσιμες οδικά. Επίσης υπάρχουν μια σειρά από παραλίες που προσεγγίζονται από τη θάλασσα όπως ο Άγιος Σώστης, η Σπαρτίλα, η Πωγωνιά κ.α
 • Παραλία Βάλτου (Χρυσογιάλη)

 • parga valtos

  Παραλία Βάλτος, μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Πάργας με ακτογραμμή (3 χλμ.) χιλιόμετρα. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον επιβλητικό βράχο στο οποίο είναι χτισμένο το κάστρο της Πάργας. Καλύπτεται από άμμο και βότσαλα, είναι αρκετά ασφαλής καθώς περιβάλλεται από τον κόλπο του κάστρου της Πάργας, και από τον κόλπο της Βλαχέρνας, ενώ το μήκος της ακτογραμμής επιτρέπει την φυσική ανανέωση του νερού χωρίς τις ισχυρές ροές. Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει επίσης μια ποικιλία από θαλάσσια σπορ, ενώ γύρω από την παραλία υπάρχουν γραφικές ταβέρνες και μίνι μάρκετ. Μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία με το αυτοκίνητο, με καραβάκια που ξεκινούν από το λιμάνι της Πάργας, αλλά και με τα πόδια ή ακόμα και νοικιάζοντας ένα μηχανάκι ή ένα ποδήλατο.
 • Παραλία Λιχνος

 • parga lichnos

  Παραλία Λίχνος βρίσκεται σε ένα τοπίο καταπράσινο. Είναι σε απόσταση 4 χιλιομέτρων. μακριά από την Πάργα. Είναι περιτριγυρισμένο από το πράσινο του βουνού και από τους ελαιώνες της Πάργας και σε συνδυασμό με τα καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά είναι περίπου μία από τις πιο ιδιαίτερες και αξιολάτρευτο παραλίες της Πάργας. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει πολλά θαλάσσια σπορ (όπως θαλάσσιο σκι, θάλασσα πλαγιάς, καταδύσεις, ψάρεμα, τζετ σκι, wind surfing) καθώς και τις γραφικές ταβέρνες και μίνι μάρκετ.
 • Παραλία Κρυονέρι

 • parga krioneri

  Παραλία Κρυονέρι είναι η κύρια παραλία της Πάργας και βρίσκεται μέσα στα όρια της κοινότητας σε απόσταση μόλις λίγα μέτρα μακριά από το κέντρο και την προκυμαία. Σε μικρή απόσταση πέρα από τον κόλπο είναι το γραφικό νησάκι της Παναγίας, το οποίο μπορεί να προσπελαστεί κολυμπόντας ή με θαλάσσιο ποδήλατο.

Μεταφορές

Η πόλη της Πάργας συνδέεται με υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) και σε άλλες ελληνικές πόλεις και κωμοπόλεις, όπως την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα. Υπάρχουν επίσης απευθείας συνδέσεις από και προς την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.
Τα πλησιέστερα αεροδρόμια στην Πάργα βρίσκονται στο Άκτιο (65 χλμ.) με εποχιακές απευθείας πτήσεις από και προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε άλλους εγχώριους προορισμούς και στην Κέρκυρα (46 χλμ + αυτοκίνητο-πλοίο από την Ηγουμενίτσα) με τακτικές πτήσεις από και προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ευρωπαϊκούς προορισμούς και στο Ιόνια νησιά.
Η Πάργα βρίσκεται σε απόσταση (10 χλμ.) από την εθνική οδό E55 και (34 km) από την εθνική οδό E90.

Ψυχαγωγία και Δραστηριότητες

Η Πάργα και οι γύρω περιοχές έχουν πολλά εστιατόρια και παραθαλάσσιες ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ​​ψάρι και μοναδικές τοπικές συνταγές. Ο χαρακτήρας της πόλης είναι ζωντανός και σύγχρονος, αλλά και με έντονα στοιχεία του παρελθόντος. Τόπος για τις καθημερινές συναντήσεις είναι ο κύριος δρόμος μπροστά από το λιμάνι, όπου κάθε βράδυ μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος χάνεται στη θάλασσα του Ιονίου, ανάμεσα στο Κάστρο και το νησί της Παναγίας. Η διασκέδαση στην Πάργα ξεκινά νωρίς το πρωί και δεν σταματά ποτέ. Ακόμα και όταν το φως της ημέρας δεν αντανακλά στη θάλασσα του Ιονίου, η Πάργα έχει πολλές εκπλήξεις για εσάς και για όσο διάστημα η νύχτα έρχεται γύρω από την πόλη για να σας αποκαλύψει γραφικά ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα ή μέσα στα μικρά δρομάκια αλλά επίσης και έντονους και διασκεδαστικούς ρυθμούς για όσους αναζητούν αυτό το είδος της ψυχαγωγίας. Στην Πάργα και την ευρύτερη περιοχή μπορείτε να απολαύσετε πολλά αθλήματα, τα θαλάσσια και άλλα, αφού υπάρχει η υποδομή για καταδύσεις, θαλάσσιο σκι, ψάρεμα, wind – surfing, πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών, ράφτινγκ, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς και ιππασία.
FacebookTwitterGoogle PlusYouTubeRSS Feed